Úvod Magazín Účinný boj proti Varroa destructor bez chemie

Účinný boj proti Varroa destructor bez chemie

Účinný boj proti Varroa destructor bez chemie

  Chemický boj s roztočem Varroa destructor je krátkozraký. Dříve či později si totiž na chemii zvykne. Vlastně se tak šlechtí super odolní jedinci. Ti, co tuto chemickou kúru přežijí, se množí jako odolnější větev. Bojovat proti varroáze můžete jinak a účinněji.

Jak funguje cukrování včel

Cukrování včel je mechanický boj. Roztočům Varroa destructor to na včele klouže, a tak z ní spadnou. Zároveň se včely od jemného cukrového pudru navzájem čistí a vykoušou si tak parazita. Jemný cukr má i další výhody - napadá do buněk těsně před zavíčkováním a zabije nově napadené larvy. Musíte ale začít včas na jaře a nepolevit.

Jestliže se vaše včelstvo potýká s roztočem Varroa destructor, je vhodné, abyste začali včelařit jinak. S menšími a tím i neloupeživými včelstvy v jednoprostorových úlech bez horizontálních mezer mezi plásty, bez souší a mezistěn.

Co budete potřebovat k cukrování včel

  • velmi jemné sítko na práškové glazury (koupíte v keramických potřebách)
  • suchý, jemný cukr (nejlépe z Dobrovického cukrovaru v bíložlutých pytlíkách)

Nezáleží na množství cukru, který do úlu dáváme, ale na jeho včasném použití. Doporučujeme cukrovat při každé návštěvě včel (vrchovatá polévková lžíce stačí na 4 nástavky 39×24 cm).

Práškový cukr působí příznivě na včelstva v několika směrech:

  • Mění povrch včel a trubců tak, že Varroa destructor se ani v plné síle na včelách a trubcích neudrží.
  • Zvyšuje čistící pud včelstev. Jedná se o důležitou prevenci u nemocí včelího plodu (mor plodu).
  • Aktivizuje včelstvo při vyhledávání snůšky (jako u podněcování).
  • Při odebírání medu na několik minut drží včely v plodišti. Nedochází tak k mačkání včel při manipulaci s nástavky. Pozor - nesypat medné plásty!

Upozorňuje včelaře na bezsnůškové období. Je-li nedostatek sladiny v přírodě, dělnice se seřadí okolo práškového cukru na horních loučkách. Je nutné dát řídký cukerný roztok.

Pracovní postup pro cukrování včel

Lepší je dát cukr do rámkových mezer, nerozebírejte včelstvo.

Pokud neseženete cukřenku, můžete si ji vyrobit například z prázdné umělohmotné dózy od Granka. Stačí provrtat víčko otvory o průměru 7 mm.

Obejdete se ale i bez cukřenky - sáhněte do pytlíku s práškovým cukrem a posypte horní loučky nástavku. Dávkování je ale v tomto případě trochu problematické, dejte raději 2 hrsti. Cukr sypte přímo na horní loučky plodového truhlíku. Ostatní práci s cukrem zastanou včely samy.

Vždy záleží na načasování

Doba použití cukru je velmi důležitá. Pod víčka plodu se totiž cukr už nedostane. Musíte proto stihnout včely pocukrovat 2× až 3× před zavíčkováním první trubčiny.  Tím zajistíte, že se samičky Varroa destructor na trubce nedostanou. Nejlepší doba na cukrování nastává po důkladném jarním proletu.

Jak zjistíte, že bylo cukrování úspěšné?

  1. Na první zavíčkované trubčině ve stádiu nymfy (starší trubčí plod) napíchněte odvíčkovací vidličkou na med trubčí plod.
  2. Vytáhněte jej z buněk a pohledem na spodní stranu vidličky zjistíte, zda na trubčích nymfách je roztoč Varroa destructor.
  3. Na úlu stačí prohlédnout 2-3 vidličky, na stanovišti prohlédněte alespoň polovinu včelstev (minimálně 10). Neměli byste najít ani jednoho roztoče.

Podzimní kontrola zamoření okolí vašich včelstev

Z 50-60 včelstev jsou zpravidla 3-4 včelstva se silným spadem v počtu stovek až tisíců roztočů.

Cukrování byste měli provádět při každé návštěvě včelstev, tj. 15× až 20× za rok. Spotřeba cukru činí na úl cca 2 kg. V polovině září přestaňte cukrovat, koncem října nebo začátkem listopadu (dle počasí) zapalte večer doutnající pásek s léčivem a ráno zkontrolujte podložku. V případě silného zamoření okolí vašich včelstev bude na podložce vždy u několika úlů silnější spad než u ostatních.

Takhle vypadají výsledky ze silně zamořené krajiny, kde je spousta volně žijících rojů. Včelstva, která se podílela na asistované loupeži u rojů ve volné přírodě nebo u vašich sousedů, jsou ta se silným spadem. U oddělků dělaných brzy z jara je spad roztočů minimální a počítá se na kusy.

Podle spadu se rozhodněte, jak moc důležité je ochránit včelstva v předjaří příštího roku. Pokud budete včely cukrovat, vyndejte varroa síť nad podložkou. Uvidíte tak čistá dna jako nikdy předtím.

Proč je cukrování lepší než chemický boj

Díky cukrování jsme ochránili již na 5000 vlastních včelstev.

Metodika cukrování chrání včely po celý včelařský rok. Nedovolí, aby se Varroa destructor v sezóně přemnožil. Je s podivem, že tyto zkušenosti nechce odborný tisk poskytnout svým čtenářům.

Zimní rušení včelstev aerosolem je zločin, za který jsou včelaři trestáni podstatně nižšími výnosy medu. Hlavní rozdíl mezi cukrováním a chemickou ochranou spočívá v tom, že je možné roztoče Varroa z úlu odstranit a kontrolovat jeho nulový stav. Chemická cesta toto neumožňuje, protože používané látky na zabíjení roztoče jsou škodlivé lidem i včelám


Gigantické úhyny včelstev, jež se za dobu 30 let v krajině vyskytly, stačily. Odejděme od chemie, je to slepá ulička. Všechny informace zde napsané, můžete s mým souhlasem šířit.

Autor článku: Svítek Ludvík, Přimda, svil@svil.cz

Potřebujete poradit v boji proti Varroa destructor? Napište nám.

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Vaše osobní údaje nejsou nikde zveřejňovány a splňují požadavky GDPR.

Výhody nákupu u nás

  1. Expedujeme do 24 hodin
  2. Osobní odběr ihned
  3. K produktům přidáváme i vlastní zkušenosti
  4. Vše máme skladem

Kontaktujte nás

Jiří Zábojník
Jeřabinová 1424
768 61 Bystřice pod Hostýnem

Tel.: +420 777 233 518
E-mail: gardion@gardion.cz

Novinky na e-mail

Vaše osobní údaje nejsou nikde zveřejňovány a splňují požadavky GDPR.